Inapoi la toate articolele

5 masuri de economisire a apei in procesul de irigare

Datorita costului ridicat al apei potabile, cat si introducerea costului pentru apa extrasa din puțuri, unii fermieri au fost nevoiți sa găsească si sa folosească  soluții alternative pentru irigare.  Statistic vorbind, 70% din toata apa potabila de pe planeta este folosita pentru irigarea in agricultura. De aceea, va prezentam 5 soluții de economisire a apei care va vor ajuta sa reduceți consumul de apa cu pana la 50%.

Folosirea sistemelor de irigare prin picurare

Irigarea prin picurare este cea mai eficienta metoda de transport al apei pana la rădăcina plantei fara a face prea mare risipa de resurse. Actualmente, este folosita de doar 2% din fermieri, pentru irigarea culturilor, deși ar putea reduce consumul apei cu 30%-70%. Are un cost inițial ridicat, dar vine la pachet cu anumite avantaje: reduce pierderea de apa prin evaporare, reduce cantitatea de apa consumata de buruieni si irigarea la rădăcina a plantei. 

Folosirea debitmetrului

Debitmetru poate măsura cu precizie cantitatea de apa folosita in irigații, astfel încât putem face un calcul simplu si vom sti câta apa vom folosi pentru a evita supra-irigarea. Urmărind indicatorii apometrelor putem determina câta apa se folosește pentru o anumita perioada de timp, iar monitorizarea debitului de apa ne poate ajuta sa depistam cu ușurința scurgerile de apa care, de cele mai multe ori, reprezintă costuri impunătoare pentru fermieri.

Senzori de sol

Analizând datele furnizate de senzorii de sol, cum ar fi umiditatea, ii ajuta pe fermieri sa determine de câta apa mai au nevoie pentru a menține umiditatea plantelor in parametrii recomandați în procesul de dezvoltare al plantei. Majoritatea sistemelor de irigare produse in 2017 ar trebui dotate cu senzori de umiditate. Senzorii vor fi conectati la stații de fertirigare  care vor  analiza umiditatea din sol si va schimba debitul de apa instantaneu. Senzorii de sol afișează nevoia de irigare daca solul e prea uscat sau indica daca planta nu mai are nevoie de apa si astfel preîntâmpinam spălarea solului de substanțe nutritive necesare creșterii si dezvoltării unei rădăcini superficiale. 

Aplicatiile mobile de Management al Apei

Aplicatiile mobile de management al apei au aparut odata cu smart-phone-urile si au evoluat odata cu ele. Un exemplu e  FieldNET Mobile, care permite controlul si monitorizarea sistemului de irigare de pe Iphone sau telefoanele Android, ajustarea fluxului de apa in functie de necesitatile de moment sau de factorii de mediu care se schimba in permanenta.  Aplicatiile mai sofisticate pot rula automat, in functie de tipul de cultura indicat de fermier, cantitatea de apa care o folosește și de care are nevoie cultura data si tine cont de datele furnizate de stațiile meteo locale.

Dronele

Unele studii estimează că fermierii vor procura in anii viitori circa 80% din piața dronelor. Camerele cu termoviziune ar putea detecta scurgerile de apa si uniformitatea irigarii, ariile care nu sunt irigate suficient vor fi determinate si ele. Principiul e simplu, evaporarea apei determina absorbția de căldura de pe suprafața de evaporare, astfel zonele reci detectate pe un anumit sector indica prezenta sporita de apa, si viceversa. De asemenea, deja in 2016, dronele  erau folosite pentru tratamente foliare, însă in prezent capacitatea de lichide transportate nu poate depăși 20l.

 

Astfel, in urma celor relatate mai sus, economisirea apei poate fi posibila doar daca exista dorinta de a trece la noi tehnologii de irigare, de la cele mai putin costisitoare cum e banda de picurare, cat si la automatizari, aplicatii mobile si folosirea senzorilor. 

Comentarii
Scrie un comentariu Close Comment Form
*