RSS

Blog posts of '2020' 'iulie'

Ce este electroconductivitatea si cum influenteaza cultura in sere si solarii

Influenta apei de irigat mineralizate asupra plantelor agricole este una foarte mare care determina recolta bogata a oricarui fermier, iar peste 50% din fermieri nu acorda nici o importanta acestui fapt ignorând totalmente indicatori Electro-conductivității apei si a solului

Conductivitatea electrică este o metodă foarte rapidă, simplă și ieftină pe care fermierii și grădinarii pot folosi pentru a verifica starea de sănătate a solurilor. În timp ce pH-ul este un bun indicator al echilibrului nutrienților disponibili în sol, Conductivitatea electrică poate fi aproape privită ca cantitatea de nutrienți disponibili în sol. (NOTĂ: Numai substanțele nutritive din sol care se dizolvă în apa sunt "disponibile" pentru absorbtia in plante).

 Ce este Conductivitatea electrică?

 În sol, citirea conductivității electrice (EC) indică nivelul de capacitate pe care apa din sol trebuie să o transporte într-un curent electric. Nivelurile EC ale apei din sol reprezintă o bună indicație a cantității de nutrienți pe care planta le absoarbe.

 Gândiți-vă astfel, toți nutrienții majori și minori importanți pentru creșterea plantelor au forma fie a cationilor (ioni încărcați pozitiv) sau a anionilor (ioni încărcați negativ). Acești ioni care se dizolvă în apa din sol poartă încărcătură electrică și determină astfel nivelul EC al solului  și cantitatea de nutrienți pe care plantele pot sa le absoarbă . Cunoașterea nivelului EC  vă permite să luați decizii mai „educate” în creșterea plantelor.

 Pentru a susține aceste afirmații, cercetătorii de la Universitatea Agricola Bucuresti au documentat corelațiile dintre EC și diferite inputuri pentru agricultura, pe diferite tipuri de sol din tara dea lungul a mai multor ani. Ei au găsit dovezi incontestabile că recolta obtinuta a fost direct influentata de corelațiile EC-ului din apă, îngrășămintele și pesticidele folosite.

 Ei au descoperit, că în cazul în care nivelul EC-ului este mai ridicat (mai multe substanțe nutritive disponibile) este nevoie de mai puține îngrășăminte, dar mai mult multe pesticide pentru a combate creștere buruienilor.  De exemplu, pe solurile mai nisipoase cu ratinguri reduse ale EC, a fost nevoie de doar un sfert de kilogram de erbicid pentru a nimici 80% din buruieni ,Pe solurile mai grele, cu ratinguri ale EC mai mari, a fost nevoie de o cantitate care depaseste de 5 ori cantitatea mentionata mai sus pentru a obtine acelasi succes. Recomandat ar fi utilizarea foliei de mulcire pentru combaterea buruienilor, iar combinate cu folosirea unor cantitati minime de ingrasamant se reduc costurile de intretinere a culturilor cu cifre substantiale

 Alți factori care contribuie, de asemenea, la variabilitatea EC includ conectivitatea apei solului prin densitatea solului, structura solului, potențialul de retinere a  apei, precipitațiile, calendarul măsurătorilor, agregarea solului, electroliții în apa solului (de exemplu, salinitatea, ionii schimbători, temperatura). De asemenea, conductivitatea fazei minerale afectează citirea CE de exemplu tipurile și cantitatea de minerale, gradul de substituție izomorfă și ionii schimbători. Indiferent de multitudinea factorilor care influenteaza masurarea EC-ului, ceea ce conteaza e ca testele EC-ului ar trebui repetate in mod constant in corelatie cu proprietățile solului care afectează productivitatea culturilor, inclusiv textura solului, capacitatea de schimb de cationi (CSC), condițiile de drenaj, nivelul materiei organice și salinitatea. Cunoasterea nivelul EC in anumite faze de dezvoltare a culturiloe este un prezicator excelent al sănătății plantelor si succesul garantat al unei recolte bogate

 De exemplu, dacă solul are un EC   prea mare, acesta poate indica prezenta  îngrășămintelor de azot  în exces sau un nivel ridicat de ioni de sodiu cu incarcatura instabila . Solurile cu o acumulare de sodiu schimbabil sunt adesea caracterizate de o fărâmitare sporita  și o permeabilitate scăzută, ceea ce le face nefavorabile pentru creșterea plantelor. Nivelul EC este , de asemenea, legat de proprietățile specifice ale solului care afectează randamentul culturilor, cum ar fi grosimea stratului de humus, pH-ul, concentrațiile de sare și capacitatea de menținere a apei. Astfel, EC-metru este un instrument excelent pentru a indica care ar putea fi randamentele culturilor și pentru a lua măsuri pentru obținerea unor randamente mai bune.

Testarea EC a solurilor dvs.

 Modul în care poate fi măsurată conductivitatea electrică este utilizarea unui EC-metru. Sonda sau senzorul constă din doi electrozi metalici și se aplică o tensiune constantă pe electrozii, rezultând un curent electric care curge prin mostra de sol sau apa. Deoarece curentul care trece prin apă este proporțional cu concentrația de ioni dizolvați în apă, conductivitatea electrică poate fi măsurată. Cu cât concentrația de sare / ion dizolvată este mai ridicată, cu atât solul/apa  are o concentratie mai mare de saruri și, prin urmare, EC este mai mare.

Unitatea de măsură pentru conductivitatea electrică este microSiemens pe centimetru (μS / cm). Până la sfârșitul anilor '70, unitățile din EC erau micromhos pe centimetru (μmhos / cm), după care au fost transformate în microSiemens / cm (1 μS / cm = 1 μmho / cm). De asemenea, un microsiemens de 1000 este egal cu 1 milisieman (1MS / cm)

 Interesant, unitatea "mhos" derivă din denumirea standard pentru rezistența electrică care reflectă relația inversă dintre rezistență și conductivitate - cu cât rezistența apei este mai mare, cu atât conductivitatea este mai mică. De asemenea, rezultă din Legea lui Ohm, V = I x R unde R este rezistența centimetrului de apă. Deoarece debitul de curent electric (I) crește odată cu creșterea temperaturii, valorile EC sunt corectate automat la o valoare standard de 25 ° C, iar valorile sunt denumite tehnic drept conductivitate electrică specifică. Un EC metru bun va avea ATC (compensare automată a temperaturii) pentru a obține rezultate precise, indiferent de temperatura probei.

 Pentru a obține un extract de sol, vă recomandăm o metodă similară cu cea efectuată pentru testarea pH-ului, astfel încât atât măsurătorile EC cât și măsurătorile pH-ului să poată fi luate în același timp.

Adunați o probă proaspătă de sol într-o punga din plastic cu fermoar. Încercați să obțineți sa colectati sol din primi 30 cm de la sprafata solului pe care plantele vor crește și să aveți grijă să nu contaminați eșantionul prin atingere cu obiecte straine.

Deschideți punga și lăsați-o să se usuce la aer timp de câteva ore până când acesta este în cea mai mare parte uscat.

Se amestecă solul în pungă pentru a se asigura o probă omogenă și apoi se utilizează o sită cu ochiuri de aproximativ 2 mm pentru a elimina orice bolovan de sol.

Se măsoară jumătate dintr-o ceașcă de sol uscat și se pune într-un pahar de sticlă.

Măsurați jumătate dintr-o ceașcă de apă distilată și puneți-o în paharul de sticlă ce solul.

Se amestecă încet amestecul timp de 30 de secunde. Nu amestecați cu asprime, deoarece distrugeți structura humusului și solul poate pierde unele elementele pe care altfel nu le-ar face în natură.

Lăsați suspensia sol-apă să stea timp de 30 de minute.

Înainte de a efectua măsurarea CE, amestecați din nou ușor.

Introduceți EC-metru în paharul de laborator și răsuciți-l cu atenție în amestecul de apă-sol.

După aproximativ 30-60 de secunde sau după stabilizarea citirii CE, citiți afișajul digital de pe tester

 Valorile ideale ale EC-ului

 Este dificil să spui care sunt nivelurile ideale ale EC pentru că există atât de multe variabile care afectează nivelul EC încât depinde aproape de condițiile individuale care, dacă mai multe analize în timp, vă vor oferi un set semnificativ de date bazate pe performanța culturile dvs. și modificările pe care le-ați făcut în programul de fertilizare.

Ca orientare generală însă, un nivel bun al EC al solului ar fi undeva de peste 200 μS / cm și 1200 μS / cm (1,2 MS / cm). Nivelul EC sub 200 indica lipsa elementelor nutritive disponibile pentru plante și ar putea indica probabil un sol steril cu activitate microbiană mică. Un EC peste 1200 μS / cm poate indica prea mult îngrășământ sau prea multe saruri  din cauza lipsei drenajului, menținându-vă astfel EC în acest interval. De asemenea, urmăriți modul în care modificările EC se pot schimba pe parcursul sezonului de creștere, puteți observa că acestea cresc deoarece microbii eliberează mai mulți nutrienți in sol sau se poate observa o scădere pe măsură ce culturile consumă toate substanțele nutritive disponibile. In ultimul caz ar trebui sa folositi substante nutritive bio sau ingrasamant

 Alte utilizări ale unui EC-metru.

Testarea purității apei: Apă distilată are electro-conductivitate mica, deoarece nu are contaminanți în ea. Apă distilată bună în general are EC <20 μS, în timp ce apa de la robinet are EC <200 μS. Dacă apa potabilă are valori deasupra acestor indicatori, atunci nu este o sursă bună de apă.

 

 

Compost: Puteți, de asemenea, să utilizați testerul  EC pentru a monitoriza grămada de compost și pentru a analiza cât de bine au loc procesele de descompunere. Compostul în stadii incipiente poate avea un număr E.C. de 10.000 μS când grămada devine activă, iar la vârful defalcării poate atinge chiar și valori > 100.000 μS. Compostul fin de calitate superioară trebuie să aibă un număr E.C. de aproximativ 1.500 - 2.000 μS. Puteti folosi Ec-metru pentru a testa calitatea turbei pe care o cumparati din magazinele de specialitate

 Folosirea îngrășămintelor foliare: Puteți utiliza aparatul EC pentru a vă asigura că amestecul dumneavoastră nu este puternic și, de asemenea, asigurați-vă că obțineți un amestec de pulverizare foliară consistent de fiecare dată. Concentratia amestecului de ingrasamant folia are trebui sa aiba valori între 15 și 35 de mii. Valori peste aceste cifre pot deveni fatale pentru plante sau ar putea pune in pericol sanatatea celor care consuma fructele sau legumele tratate cu ingrasaminte foliare.

Creşterea şi dezvoltarea plantelor sunt influenţate de nivelul de salinizare al solului, iar acesta, la rândul lui, depinde de conţinutul iniţial de săruri şi de gradul de mineralizare al apei de irigat. Sărurile din soluţia solului influenţează, după cum prezintă.

 Efectul sărurilor din soluţia solului poate fi evaluat cu destulă precizie, deoarece s-a constatat o strânsă corelaţie între concentraţia de săruri a soluţiei solului şi creşterea plantelor. Plantele cultivate încep să sufere când concentraţia soluţiei solului atinge 0,4%. La o concentraţie de 0,7-0,8% este stânjenită germinarea seminţelor şi dezvoltarea plantelor, iar la concentraţii mai mari de 1-1,5% se compromite recolta. 

 Reducerea accesibilităţii apei prin creşterea presiunii osmotice a fost pusă în evidenţă şi într-un alt tip de experienţă. Astfel, s-a constatat o reducere similară a creşterii plantelor în soluţii cu aceeaşi presiune osmotică realizată cu săruri variate. Reducerea creşterii s-a pus pe seama presiunii osmotice, nu a modificării metabolismului plantelor, deoarece diferitele tipuri de ioni din soluţia solului influenţează în mod specific, într-un grad mai mare sau mai mic, metabolismul plantelor. 

 Reducerea creşterii plantelor este direct proporţională cu cantitatea de săruri transportată din zona radiculară în plantă, fapt care are ca efect reducerea turgescenţei celulelor şi încetinirea creşterii plantelor. 

 Într-un stadiu avansat de salinizare, frunzele prezintă arsuri, a căror suprafaţă creşte o dată cu nivelul de acumulare a sărurilor de clorură de sodiu din frunze. În primul stadiu şi la un nivel mai redus de salinizare sunt afectate vârful şi marginea frunzelor. Udarea prin aspersiune cu o apă cu un conţinut de sodiu sau clor de trei miliechivalenţi la litru poate cauza arderea frunzelor pomilor fructiferi.

 Toleranţa plantelor la salinitate, definită ca posibilitatea plantelor de a creşte şi asigura o producţie normală din punct de vedere calitativ şi cantitativ în prezenţa sărurilor nocive din soluţia de sol, variază de la specie la specie şi chiar de la soi la soi, în cazul pomilor fructiferi.

 Plantele cultivate pe solurile salinizate arată un declin progresiv în creştere şi producţie o dată cu creşterea nivelului de salinizare. Aceste plante au frunzele, tulpina şi fructele mai mici, iar culoarea frunzelor este caracteristică - albastru spre verde.

 Acumularea sărurilor în sol nu depinde numai de cantitatea de apă folosită la irigat şi de gradul de mineralizare al acesteia, ci şi de permeabilitatea şi drenajul solului, în condiţiile climatice din zonă.